2013. nov. 16.

Jegyzetlapok (1)

2013 nem lesz épp a legtermékenyebb évem a bejegyzések számát tekintve. A képernyő azon oldalán, ahol épp pötyögök, kissé döcögősen jutok egyről a kettőre, így számos olvasott könyvélménnyel adós maradtam. Ezek egy részét szándékozom az év végéig heti gyakorisággal, a megszokottól kissé kurtább formában valamelyest pótolni.

Egy hancúrkönyv:

VIRNA DEPAUL - A ROSSZ TESTVÉRREL ÁGYBA BÚJNI

  
Műfaj: erotikus-romantikus
Olvasás: szeptember
Értékelés: 3 pont

A sztori: Melina Parker elbűvölő, kedves lány, de nem éppen a legjobb szerető. Mikor egy újabb férfi szakít vele emiatt, úgy dönt, ideje fejleszteni ágybeli képességeit.
Gyerekkori barátját, Max Daltont kéri meg, hogy adjon neki szexleckéket, pedig titokban a férfi ikertestvérébe, Rhysbe szerelmes már évek óta.  Melina végül rossz ágyban köt ki, és Rhys tanítja meg neki, mi az igazi szenvedély.

A vélemény: Rossz ágyban kikötni már egészen ismerős, hiszen nagyvonalakban a Rossz ágy, jó pasi is ugyanezen alapokon nyugszik: a kiszemelt szerető helyett véletlenül annak testvérével ágyba bújni, a tévedés ténye pedig már túl későn vág fejbe. Sorstársához hasonlóan a tálalás sokkal fülledtebb, mint valójában maga a történet, így inkább romantikus, mint merészen erotikus, pláne nem 'orrba-szájba' típusú. Fordításban túlszárnyalta ugyan a Katee Robert könyvet, de Melina Parker ugyanúgy bosszantóvá tette a sztorit, mint Elle. Kezdett már a frász kerülgetni a nőtől, aki mindent túlkomplikál, akinek az önbizalma abszolút nulla és nem tudott mást hajtogatni,  mint hogy nem elég jó nő, sosem lesz képes kielégíteni partnerét az ágyban, és máig felfoghatatlan számomra, hogyan tartozhat a kedvenc szexszel kapcsolatos szavai közé a közösülés, párosodás, korai magömlés... vagy esetleg a fordítót kellene szidnom? Mindenesetre, kedvesség, szerénység ide vagy oda, a folyamatos önmagát degradáló gondolatok negatív irányba befolyásolták a lányról kialakított véleményem.
Azonban a könyv mellett szólnak a Dalton ikrek és a tény, hogy még mindig szeretek megelevenedett emlékekről, gyerekkori titkos vonzalom beteljesüléséről olvasni, főleg, ha a pasi is teljesen bele van habarodva a lányba és nem csak női rajongást olvashatok. Rhys pedig évek óta epekedik egy elérhetetlen lányért, akit testvére, mint békejobbot szinte tálcán kínál fel neki, ő maga pedig gondoskodik, hogy az egy hétvégére szóló szexlecke minél élvezetesebb legyen.
Nem lehet elmenni szó nélkül a fiúk foglalkozása mellett, hiszen az írónők javarészt macsó sportolókat, öltönyös üzletembereket, rosszfiús zenészeket állítanak csatasorba, Virna DePaul mégis bűvészekről fantáziált. Ez a tény engem ugyan annyira nem hozott lázba, mégis egy kis változatosság nem árhat.  Rhys után pedig egyértelmű, hogy a sokkal inkább fenegyerek Max Daltonnak is kijár a szerelem. Nem fogok éppen nemet mondani neki sem, de nem is vagyok kétségbeesve, hogy ez nem a közeljövőben fog megtörténni, hiszen még eredetiben sem jelent meg.



Egy kis édes romantika:

 STEPHANIE PERKINS - ANNA ÉS A FRANCIA CSÓK


Műfaj: young adult 
Olvasás: július
Értékelés: 4 pont

A sztori:  Anna nagy várakozással tekint végzős évének kezdete elé atlantai középiskolájában, ahol van egy remek munkája, egy hűséges legjobb barátnője, és egy alakulófélben levő, ígéretesnek tűnő kapcsolata. Így aztán eléggé elkeseredik amiatt, hogy Párizsba kell költöznie egy bentlakásos iskolába – egészen addig, amíg ott nem találkozik Étienne St. Clairrel, aki okos, sármos, gyönyörű, szóval tökéletes… lenne, ha nem volna foglalt. 

A vélemény: Hiába lett az Anna és a francia csók a megjelenés után látványosan kapós és százával keltek szárnya a dicsérő szavak, én tartózkodó maradtam. Étienne St. Clair egészen addig nem birizgálta a fantáziám, míg el nem kezdett bosszantani, hogy az idei Álompasi választáson azon kevesek közé tartozott, akikhez még nem volt szerencsém olvasmányaim kapcsán.  Így nyáron megadtam magam neki s a történetnek és bevallom, én is kellemes órákat töltöttem vele. Letaglózva ugyan nem lettem, de az aranyos, ártatlan és fiatalos, szerencsére nem túl csitri történet bőven megérintette a romantikus szívem. Az Anna és a francia csók pedig tényleg nem akar több lenni, többnyire mellőzi a komolyságot, abszolút realisztikus, minden misztikától mentes. Kiérződik a sorok közül némi franciásság, bár meghatározóbb jelenlétre számítottam, ha már az írónő elhagyta Amerika földjét. És Étienne... tény, hogy vonzó fiatalember, még vonzóbb, hogy lerí róla, hogy odavan Annáért, de ennyit tépelődni és ennyire hosszú ideig 'barátoknak' lenni... néha már idegőrlő volt.
Mivel a regény megjelenése tavalyi, a sikere pedig tagadhatatlan, így kissé megdöbbent, hogy 2013 úgy fog eltelni, hogy a folytatásnak se híre, se hamva. Tény, hogy boldog befejezéssel zárult, és köztudott, hogy más párocskák következnek, de Stephanie Perkinst akkor is érdemes lenne kiadni.


A képzelet birodalma: 

JON SPRUNK - AZ ÁRNY FIA


Műfaj: fantasy
Olvasás: szeptember
Értékelés: 2 pont

A sztori: Othir szent városában ármány és korrupció uralkodik, így eszményi hely a független és gátlástalan bérgyilkosok számára. Caim az egyik legjobb közülük, ám egy félresikerült megbízást követően rá kell döbbennie, hogy fondorlatos összeesküvésbe keveredett. A törvény tisztességtelen őrei, a rivális orgyilkosok és az Odaátról származó mágia ellenében csupán utolsó célpontjának előkelő leányára számíthat, és Kitre, az oltalmazó szellemre, aki mások számára láthatatlan. 

A véleményem: Egy újabb fantasy, amibe beletört a bicskám... Úgy tűnik, amint mindkét nemnek szórakozást ígérő fantasy történet kerül a kezembe, meredeken zuhan annak az esélye, hogy tetszeni fog. Az Árny fiát egyszerűen nem tudtam befejezni, bár jóval-jóval tovább kitartottam, mint a A szél neve, A penge maga vagy Tövisek hercege esetében. Ha nem ketyeg a könyvtári óra, akkor talán előbb-utóbb a végére érek, de így feladtam a küzdelmet. Egyrészről mérhetetlenül untam, úgy éreztem még a felénél is, hogy nem történik a világon semmi. Nem tudott felmutatni egyetlen szereplőt sem, akit szimpatikusnak találtam volna, Caim egyszerűen hidegen hagyott, pedig fura mód vonzanak az orgyilkosok. Biztos vagyok benne, hogy származása és Kit, a fel-felbukkanó szellemtárs is nyújthatna még érdekességeket, de érzésem szerint, nekünk itt örökre elváltak útjaink.



A duplázó

SUSAN DONOVAN - A KITARTOTT NŐ


Műfaj: romantikus chick lit
Olvasás: 2010. január, 2013. november
Értékelés: 4 pont

A sztori: Samantha Monroe háromgyerekes elvált édesanya, foglalkozását tekintve remek fodrász és nem mellesleg egy elkeseredett nő. Anyagi gondokkal küzd, legkisebb fia nem hajlandó megválni a pelenkájától, pedig már rég ideje lenne és annyi nyugodt perce sincs, hogy kedvenc hobbijában, a festészetben kikapcsolódást kereshessen. Egy csajos este folyamán kicsúszik a száján, hogy szívesen lenne kitartott nő, ezt meghallva pedig az asztaltársaság egy tagja terveket sző. Így kerül közelebbi (ál)kapcsolatba Sam és a szenátori címre pályázó, rossz reputációjú Jack Tolliver. A nőnek pénzre, a férfinek pedig jó hírnévre van szüksége, amelyet egy hétköznapi többgyermekes nő melletti lehornyozás által akar megszerezni, és megszületik egy hat hónapra szóló szerződés, amely ugyan kimondja, hogy ez csapán egy megjátszott románc, a két ember azonban ennek ellenére is végzetesen elkezd egymáshoz vonzódni. 

A vélemény: Akinek a szerződést és a kitartott nőt hallva valami mostanság futó erotikus történet jutott eszébe, az gyorsan felejtse is el. Susan Donovan ugyan nem veti meg a szexet regényeiben, olykor szabad szájú is, mégsem a mostanság felkapott erotikus történeteket írja. Évekkel ezelőtt olvastam először, az első Kelly kiadós könyveim között volt és határozottan kellemes olvasmánynak tartottam, ezért is gondoltam egy váratlan pillanatban, hogy újra el kellene olvasnom. Szerencsére leporolás után sem változott a véleményem, nekem még mindig tetszik. A szereplőkben van kurázsi, belevalók, nem ritkán humorosak. Jack egyértelműen a női nem nagy rajongója, és tudja is mit kezdjen velük, főleg ha a vonzalom kölcsönös. Munkáját tekintve cseppet sem egy törtető sznob, mint aki lehetne, így igazán nincs ellenemre a fickó. Samantha esetében talán meg kellene kérdőjelezni, hogy jó anya-e, hiszen gyermekeit is hazugságra, színlelésre kényszeríti, de legalább magába roskadás helyett a tettek mezejére lép. Őszinte, nyílt nő, aki három gyerek, szenvedélytelen rutin menetek és egy melegnek álló férj után is tud csábító lenni, aki megszédíti kiszemelt áldozatát, jelen esetben Jacket. A legjobb barátnő, Monté és a gyerekek sem semmi figurák. Dakota, a legifjabb poronty külön említést érdemel, annyiszor késztetett mosolygásra. Mivel a történet hazugságra épül, így várható, hogy akad valaki, aki a látszat mögé lát és a maga javára akarja fordítani a teremtett helyzetet, ezáltal pedig kissé több intrika tanúja lettem, mint szerettem volna, de még épp belefért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...