2014. jún. 8.

Susan Elizabeth Phillips - A nagy menekülés

Kiadó: Victoria, 2014
Terjedelem: 368
Ár: 3850 Ft
Elégedett tulajdonosi büszkeség fog el, ahányszor rápillantok a Susan Elizabeth Phillips gyűjteményemre, amelyen csupán a Latin szerető és a Tűzgolyó kisasszony hiánya ejt foltot. A könyveket látva immár tizennyolc kötetnyi - szinte kivétel nélkül - kellemes emlék, a mellékszálakkal karöltve számos összecsiszolódott páros romantikus története kavarog a fejemben, akik közül többek a kedvenceim közé is emelkedtek. A regények olykor a jelent, olykor a néhány évtizeddel ezelőtti időket hozták el és fokozatosan laza háló fonódott közöttük, amely szövevényesen összekapcsolja a szereplőket... de nem  a teljes történeteket.

Lucy Jorikot két regényhez is fűzi fonál, hiszen a Szeretőm a First Lady-ben ismerkedhettünk meg az akkor még kamasz Lucyval, aki először lázadva és duzzogva utazta körbe az államokat a "szabadságon lévő" First Ladyvel, aki a történet végére a szeretett mostohaanyává vált. Majd a Zsák a foltjának bevezetőjében húzta fel a nyúlcipőt és hagyta faképnél az oltár előtt a tökéletes Mr. Ellenállhatatlant, azaz Ted Beaudine-t. Akkor nem a szökött menyasszonnyal tartottunk, hanem a csalódást méltósággal viselő vőlegény "bosszújának" és "vigasztalódásának" lettünk tanúi, ám már csak napok kérdése, hogy minden leendő olvasó előtt megnyíljon a lehetőség, hogy megismerje Lucy okait, félelmeit, a családja és a média figyelő szemétől távol töltött hónapokat, amelyek a boldogság felé tartó rögös utat jelentették a számára.

Lucy a templomból kiosonva egy a próbavacsoráról halványan ismerős motoros fazonba botlik, aki az egyszerű "Mizu? (...) Kipróbálod a mocit?" kérdéseivel azonnali lehetőséget kínál a lány számára, hogy két keréken villámgyorsan elhagyhassa botrányba fulladt majdnem esküvőjének helyszínét. A lány nem is habozik túl sokat, hogy motorra pattanjon  Panda mögé, akiről hamar kiderül, hogy nem épp az eszéért és elragadó természetéért kedvelik a nők. Ám faragatlan stílusa és ízléstelen pólógyűjteménye sem tudja kellően tompítani vonzóan férfias külsejét, amire Lucy egyre gyakrabban vet lopott pillantásokat és ezzel exponenciálisan növekednek a közöttük pattogó szikrák. A férfinak azonban van egy másik oldala is, hiszen ha Patrick Shade-é vedlik, akkor egészen más emberré változik. Azonban bárki is legyen a fickó, a közös utazással lehetőséget nyújt Lucy számára, hogy rátaláljon arra az önmagára, akivel békében és elégedettségben tud élni.

A szó szerinti menekülés cseppet sem merül ki abban, hogy leányzónk hátat fordít a boldogító igen kimondásának, mert bizonytalan szerelmében. Egy időre megszökik a világ elől is átgondolni eddigi életét, tetteit, álmait, vágyait és jövőjét. A Charity sziget pedig - amely a motor hátsó ülése és olcsó motelok után spontán utazásának végső állomásává válik és a regény jelentős részének helyszínéül szolgál - nem egy döntések és változások előtt álló embert rejteget. Kicsit más nézőpontból: mondhatni a szedett-vedett, dolgozott-foldozott családok, családtagok gyűjtőhelye.

Lucy a szigeten a vadóc Vipera bőrébe bújik. Harmincegy éves létére egy műtetkós, piercinges tinédzsserre inkább hajazó lánnyá vedlik, akitől távol áll a megfelelni akarás, a szófogadás, a visszafogottság és a kifogástalan megjelenés, amely az elmúlt tíz évét jellemezte. A szigeten először egy kisfiúval, Toby-val köt barátságot, aki a nagyanyja halála után teljesen magára maradt a világban, hiszen a gyámja, Bree West is inkább a múlton mereng és depresszióban senyved, minthogy a fiú támasza legyen. Bree élete már azelőtt sem volt rózsás, hogy meghallotta a hírt, hogy egykori barátnőjének fiát kell felnevelnie. Egy rossz házasság, megalázottság emlékei, a teljes elszegényedés és egy megrögzötten dédelgetett, ám fájó ifjonti szerelem foglalja le gondolatait azon a szigeten, ahol egykor a nyarakat töltötte. Azonban a nőnek nincs sok választása, előbb-utóbb össze kell szednie magát, hiszen már Tobyról is gondoskodnia kell. A tevékeny munka gyógyító ereje mellett Lucy és Mike Moody, a sziget első számú embere és Bree múltbéli mumusainak egyike is segítő kezet nyújt, hogy sikerüljön a talpra állás és hogy a múltat végleg el tudja engedni.
Panda számára is jelentőséggel bír a sziget, bár első látásra Mike mellett ő az egyetlen, akinek élete gondtalannak látszik. Pedig azon ritka alkalmakkor, amikor lelket feltáró őszinte szavak hagyják el ajkát sóvárgás, bűntudat, fájdalom bukkan a felszínre.

Bevallom őszintén olvasás közben néha eszembe jutott, hogy miért nem maradt meg az írónő egy módos, felelősségteljes lány és egy egyszerű fazon spontán románcánál, ahol Lucy ismét megízlelhette volna az igazi szabadság ízét, amikor felnőtt fejjel is igazán kedvét lelheti az életben, nem csak a kötelességét teljesíti a világ szeme láttára. Sokkal több felszabadultság jellemezhette volna azt a történetet. Helyette itt sokszor inkább magányt és szomorúságot éreztem, bár Temple Renshaw a meghízott fitneszguru dilijei és Lucy és Panda makacs összecsapásai, szexi pillanatai eloszlatták a depresszív felhőket.

Lassabb sodrású történet egy kicsit az életről, egy kicsit a szerelemről, a jól megszokott SEP-es fő és mellékcsapásokkal, előbb-utóbb szerethetővé váló szereplőkkel és az elmaradhatatlan boldog befejezéssel.


~ ¤  ~ ¤  ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤  ~ ¤  ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~



Mások is posztoltak már róla...





~ ¤  ~ ¤  ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤  ~ ¤  ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~ ¤ ~

N Y E R E M É N Y J Á T É K

Itt az utolsó lehetőség, hogy Tiéd legyen a kiadó által felajánlott ötödik példány a regényből. 
Gyere és játssz velem...

a Rafflecopter giveaway

46 megjegyzés:

  1. Patrick Shade

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. patrick shade (bocsi az előbb elgépeltem).

    VálaszTörlés
  4. Patrick Shade
    (Kovács Petra)

    VálaszTörlés
  5. Patrick Shade

    VálaszTörlés
  6. Patrick Shade
    (Bányai Noémi)

    VálaszTörlés
  7. Patrick Slade
    (Lengyel Renáta)

    VálaszTörlés
  8. Patrick Shade

    VálaszTörlés
  9. Patrick Shade
    (M. Andi)

    VálaszTörlés
  10. Hadháziné Dóra2014. június 9. 19:57

    Patrick Shade

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...